Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Gerberos s.r.o. Menu

Jak správně voskovat lyže? 4 tipy na správné voskování.

5. 2. 2023

Chcete mít lepší skluz a zároveň udržovat své lyže v dobré kondici?

 

V tom případě pečujte o svoji skluznici. Prach, nečistoty i kamínky dokážou skluznici potrápit, a to se samozřejmě projeví i na pocitu z jízdy. Proto pokud budete mít pocit, že to není ono nebo má skluznice smutnou šedou barvu, sáhněte po vosku. Nevíte, jak na to? Základní rady jak na správné voskování a přípravu lyží na novou sezónu najdete v tomto článku. Tak ať vám to na sjezdovce sviští.

  1. Naostřete hrany

Broušení hran zásadně ovlivňuje jízdní vlastnosti lyží. Brousit lyže nemusíte před každou sezónou. Každé broušení totiž ubírá z hran i skluznice materiál, díky čemuž se i snižuje životnost lyží. K broušení byste měli přistoupit až když vám lyže ujíždí na tvrdším povrchu. Pokud zhodnotíte, že vaše lyže opravdu potřebují naostřit hrany, začněte právě s ostřením. Vyhnete se tím poškození nového vosku na krajích skluznice.

Toko Edge Tuner

Fotografie: Brousek TOKO Edge Tuner

Existují dva způsoby ostření hran. Strojové a ruční. U strojového je potřeba dát si pozor na množství ubraného materiálu, který může být vyšší než u ručního. Čím méně materiálu uberete, tím déle vám lyže vydrží. Navíc lidská ruka je mnohem citlivější, a tudíž i jemnější. Na konci broušení by skluznice neměla mít žádné otřepy a hrany by měly být na omak jemné a čisté bez špon a hrotů. A pod jakým úhlem brousit? Obecně platí, že brousit byste měli pod úhlem 86° až 90 °.

  • Úhel 90° - Nejodolnější úhel, který skvěle funguje ve většině sněhových podmínek. Ideální hrana pro začátečníky. Není však příliš vhodná na zledovatělé sjezdovky.
  • Úhel 89° - Oblíbený úhel lyžařů, kteří se potřebují hodně smýkat. Ideální pro začátečníky a děti, jelikož hranu odlehčí jen mírně.
  • Úhel 88° - Nejčastější úhel. Hrana se dobře zařezává a ke smýkaní není potřeba vynaložit toliko námahy.
  • Úhel 87° - Ideální úhel pro sportovní lyžaře s většími lyžařskými zkušenostmi.
  • Úhel 86° - Častý u profesionálních lyžařů a závodníků.
  1. Očistěte skluznice

Než se pustíte do samotného voskování, je potřeba skluznici řádně očistit od starého vosku či nečistot, které do skluznice pronikají během jízdy. Před chemickým odstraňováním nečistot, sáhněte po škrabce nebo speciálním kartáči na vosk. Začátečníkům doporučujeme škrabu plastovou, pokročilejší „servismeni“ mohou bez ostychu sáhnout i po kovové. Pomocí škrabky očistěte celou plochu skluznice. Následně se můžete pustit do chemického ošetření skluznic. Čištění provádějte vždy od špičky lyže k její patě. Tedy ve směru jízdy. Skluznice můžete na samotný konec ještě přejet hadříkem.

Tip: Některé typy kartáčů můžete použít i na finální rozleštění vosku. Některé zase jen na čištění skluznice. Proto vždy pečlivě čtěte popis produktu.

Kartáč TOKO Base brush

Fotografie: Kartáč na čištění skluznice TOKO

  1. Výběr vosku

Každá skluznice potřebuje minimální skluzový odpor vůči sněhu. To přesně zajišťují vosky skluzné neboli sjezdové. Tyto vosky jsou určeny jak pro sjezdové, tak pro běžecké lyže. Jejich výhodou je, že chrání a ošetřují skluznici a minimalizují tření, čímž zlepšují skluz. Pokud holdujete běžeckému lyžování, budete potřebovat také vosky stoupací. Tento druh vosku se nanáší na odrazovou plochu běžky s cílem zvýšit grip při odrazu a stoupání. Tyto vosky se ve většině případů nanáší žehličkou. Výjimkou jsou vosky expresní, jejichž největší výhodou je snadná aplikace v domácích podmínkách, na svahu nebo ve stopě.

Vosky se dále rozdělují podle teplotních podmínek, na které jsou ideální. Avšak v domácích podmínkách je někdy těžké odhadnout jaké podmínky panují na sjezdovce. Proto nejvíce doporučovaný vosk je univerzální, který je vhodný pro široký rozsah teplot. Vosky určené na konkrétní teploty bývají barevně rozděleny a vhodný teplotní rozsah se dočtete na obalu, v popisu produktu nebo můžete využít naší filtraci v levém sloupci webové stránky. 

Tip: Mějte vosk vždy při sobě. Pořídit si můžete například expresní vosk TOKO Mini, který se vejde do kapsy a hodí se na běžky a lyže.

Fotografie: Kapesní vosk od značky TOKO

  1. Voskování

Tomuto úkonu se opravdu žádný lyžař nevyhne. Samozřejmě si můžete nechat navoskovat lyže v servisu, ale každý zarytý lyžař by si měl umět navoskovat lyže sám. Voskovat můžete doma nebo přímo na sjezdovce. Jaké jsou tedy metody voskování?

Voskování za studena tvrdým voskem – Poměrně jednoduchá varianta voskování. Stačí si pořídit tvrdý vosk a křižkováním a podélnými tahy vosk nanášet po celé ploše skluznice včetně hran. Nanesený vosk je potřeba ještě vyleštit. Použít můžete již zmíněné kartáče, koženou rukavici, korek nebo flanelový hadřík. Tento způsob voskování patří mezi nejlevnější.

Voskování za studena tekutým voskem – Nejjednodušší varianta. I tento typ voskování můžete praktikovat před začátkem lyžování či v jeho průběhu. Časově je méně náročný než voskování tvrdým voskem. Ocení ho zejména rodičové, kteří musí pečovat ještě o lyže svých nejmenších. Tekutým voskem skluznice natřete, necháte zaschnout a následně opět vyleštíte.

Voskování za tepla pomocí žehličky – Nejčastější způsob voskování lyží. K voskování za tepla budete potřebovat žehličku, tvrdý vosk, upínáky na lyže a plastovou stěrku. A jak tedy postupovat? Lyži si upevněte do svěrek, aby vám neujížděly. Pokud nemáte upínáky, v dílně určitě najdete nějaké kusy dřeva, ke kterým lyži budete moc připevnit. Začátečníkům také můžeme doporučit pod voskovanou lyži dát například staré novinky, protože vždy se najde kapka, která kápne vedle. Následně můžete začít tavit vosk žehličkou, nejlépe těsně nad skluznicí. Pokapat voskem byste měli celou délku skluznice. Vosk poté rozetřete pomocí žehličky a stejně jako u broušení či čištění postupujte směrem od špičky k patě. U každé žehličky by měl být i návod, jak ji použít a jakou teplotu zvolit. Stejně tak i u vámi vybraného vosku. Jen si dejte pozor, abyste žehličkou nezůstali dlouho na jednom místě. Mohlo by tak dojít k vyhřátí hran. Pokud máte rozetřeno, můžete si dát zasloužený odpočinek. Teď totiž vosk bude schnout. Lyže můžete nechat odpočívat od 30 minut až po 24 hodin. Záleží kolik máte času. Čím déle, tím lépe.  Posledním krokem je ještě závěrečné škrábání a kartáčování přebytečného vosku. Použít opět můžete plastovou škrabku (nezapomeňte i na hrany). Nakonec doleštěte kartáčem.

žehlička toko

Fotografie: Cestovní žehlička TOKO T8

Voskování za tepla pomocí horkovzdušné pistole – Co budete potřebovat? Opět tuhý vosk, upínáky, kousek gumy nebo lešticí rouno na roztírání vosku a horkovzdušnou pistoli. Po upevnění lyží natřete skluznici pomocí křížkování tuhým voskem. Pokud vidíte prázdná místa bez vosku, vyplňte je. Následně se můžete pustit do tavení vosku pomocí pistole. Dejte si však pozor na teplotu. Pistoli stačí používat na nejnižší stupeň. Jakmile vosková vrstva roztaje, rozetřete ji pomocí rouna či hadříku. Po vychladnutí následuje ještě doleštění pomocí brusné vlny. A máte hotovo. Tuto techniku však doporučujeme lyžařům, kteří již mají nějaké zkušenosti s voskováním. Důležité je dávat pozor na ruce, abyste se nepopálili během rozlešťování vosku, a abyste nezvolili příliš vysokou teplotu a lyže nezničili.

Tip: Před každým voskováním by měla být skluznice očištěná od předchozího vosku. Pokud nemáte čas či se vám jednoduše nechce. Skluznici odmastěte alespoň čistým lihem. Líh stačí na skluznici nakapat a hadříkem očistit celou skluznici.

Potřebujete poradit s výběrem vosku, lyží či běžek? Kontaktujte nás prostřednictvím e-mailu info@lyzelyze.cz nebo na telefonním čísle +420 241 408 426 a my vám mile rádi poradíme.